blogpost2

6 najbolj bizarnih božičnih navad

Svoje navade ponavadi vsi jemljemo kot nekaj normalnega, nam znanega. Pa vendar, nekaj, kar je za nas normalno je lahko za nekoga drugega prava čudna, bizarna ali neolikana navada. Zanimalo nas je, kakšne navade imajo okoli božiča po svetu ter koliko čudne se bodo zdele nam in vam. Pa poglejmo. 

1. Kipci, ki opravljajo veliko potrebo

V španskicaganers iz španije Kataloniji v božičnem obdobju krasijo s prav zanimivimi okraski.  V času božiča so namreč popularni kipci, ki opravljajo veliko potrebo. Imenujejo jih “caganers”, predstavljajo pa ključni del božičnih okraskov in praznične scene. Ker je ta tradicija že zelo stara, ni nekega enotnega mnenja o njenem izvoru. Ena od razlag pravi, da kipec med opravljanjem svoje potrebe gnoji zemljo, to pa pomeni, da bo naslednji božič še bolj poln hrane in pridelkov. Zanimivo, kajne?

Kje: Najbolj razširjen v Kataloniji, Valencii in Andorri, pojavlja pa se tudi v okoliških krajih, južni Italiji (Napoli) in Portugalski.

Preberi več na: https://en.wikipedia.org/wiki/Caganer

 

2. Samska ženska po 25 letu = božična torta

Na Japonskem so prepričani, da se mora ženska poročiti najkasneje do 25. leta. Če tega ne stori, je označena kot neprivlačna in kot tista, ki je nihče noče. Zanimivo pa je, da je vse to povezano tudi z božičem. Za božič na Japonskem namreč vsaka družina kupi torto, narejeno iz čokolade, jagod in smetane. Za slaščičarje je to velik dan, saj ljudje torte naročajo kot nori že tedne in mesece v naprej. Tojaponska bozicna torta rta, ki se do 25. decembra ne proda, je označena kot neokusna in tista, ki je nihče noče. Tako torto bo slaščičar vrgel stran. Zato samske ženske po 25. letu kličejo tudi božična torta.

Kje: Japonska

Preberi več na: https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_cake

 

3. Poštna številka božička

ehrana.si

Vsi veste, kaj pomeni H0H 0H0? Če še niste slišali do sedaj, naj vam povemo, da je to poštna številka božička. Vsako leto je ogromno otroških pisem ostalo izgubljenih nekje pod soncem, saj je bil na pismu nerazumljiv naslov. Kanada je našla rešitev za darila željne otroke. H0H 0H0 je tako postala poštna številka božička. Tudi če je pismo naslovljeno na severni pol in vsebuje omenjeno poštno številko, bo to še vedno dostavljeno na enoten centralen naslov v Kanadi. Vsako sleherno pismo prejme odgovor, in to v jeziku v katerem je napisano. Zelo lepo, letos tudi mi pošljemo enega, da preverimo če božiček govori Slovensko.

Kje: Kanada

Več preberi na: https://en.wikipedia.org/wiki/Ho_ho_ho

4. Pajki na božičnem drevescu

ehrana.si V Ukrajini verjamejo, da pajek na božični dan prinaša srečo. Zato svoja božična drevesca ne okrasijo s svetlečimi bunkicami in lučkami pač pa nanj navešejo pajke in pajkove mreže. Kako je do tega prišlo: Stara legenda pravi, da je obstajala ženica, ki si ni mogla privoščiti lepo okrašenega božičnega drevesca. Nesrečno ženico in otroke so slišali pajki, ki so nato čez noč okoli smrekce spletli čudovite mreže in jo tako okrasili. Naslednji dan so se otroci zbudili in odhiteli k drevescu. Ko so prvi jutranji svetlobni žarki dosegli pajkove mreže, so jih spremenili v zlato in srebro in družina nikoli več ni bila revna.

Kje: Ukrajina

Več preberi na: http://www.ukraine.com/blog/spiders-and-their-webs-are-not-showed-the-door-on-ukrainian-christmas

5. Družinska božična večerja v verigi s hitro prehrano KFC

ehrana.si Kaj pravite na božično večerjo v verigi s hitro prehrano, ocvrte piščančje perutničke in malo pomfrija v družbi celotne družine? Dvomimo, da bi katerega koli Slovenca lahko prepričali v tak način praznovanja. Na Japonskem pa temu ni tako. Leta 1974 so objavili reklamo, ki je promovirala božično večerjo v KFCju. Od takrat naprej je hitra prehrana sinonim za božični večer na Japonskem. Japonci svoj “chicken bucket” oziroma vedro piščanca naročijo in rezervirajo kar mesce v naprej. Daleč najboljšo prodajo v celem letu tako KFC dosega prav na božični večer. Vsaka restavracija je okrepljena z dodatnimi zaposlenimi, polno delujoče pa so na božični večer tudi pisarne.

Kje: Japonska

Preberi več na: https://en.wikipedia.org/wiki/KFC_in_Japan

6. Palačinka na stropu

loksaNa Slovaškem na božični večer izmerijo srečo na zelo zanimiv in morda malo umazan način. Kot tradicionalno jed na ta dan se pripravi lokša, ki je podobna naši poznani palačinki. Najstarejši moški v družini, ki je hkrati tudi najbolj spoštovan, jo nato s kuhalnico zavihti na strop. Dalj časa kot je lokša prilepljena na strop, več sreče bo družina imela v naslednjem letu. Na splošno imajo na Slovaškem kar nekaj navad, ki vsebujejo metanje hrane naokoli.

Kje: Slovaška

Preberi več na: http://www.merrystockings.com/blog/christmas-traditions-slovakia/2014/06/04/

 

Kaj vam je pa ehrana pripravila za čas božiča? Naj vas razočaramo-nič tako bizarnega. Verjamemo, da na božični večer naročanje hrane ni najbolj zaželjen način prehranjevanja, zato smo vam nekaj pripravili v tednu pred Božičem. Pizze iz Pizzerie B2 sta tokrat dostavljali naši nasmejani in simpatični božički! 🙂 

IMG_20151222_141546 (1)

Pa Vesel Božič! 🙂