blog-banner-drones

Dostava hrane z droni: Prvič v Sloveniji

Slika: Dostava hrane na dom z droni

Poglej si zabaven video prvega projekta pri dostavi z droni v Sloveniji

V zadnjem času se veliko govori o brezpilotskih zračnih plovilih, po angleško imenovanih tudi drone. Drone je zračno plovilo, na katerem ni posadke, ne pilota. Kljub temu pa je zmožen preleteti velike razdalje ter svojo pot nadzorovati s kamero. Upravljanje namreč poteka na daljavo. Drone sicer ni nova zadeva, saj so jih v preteklosti veliko uporabljale vlade in policije različnih držav, gasilci ter vzdrževalci raznoraznih napeljav. Uporabljajo jih tudi reševalci pri iskanju pogrešanih, spremljanju prometnih nesreč in podobnih dogodkov. Pa poglejmo, na kakšne zanimive načine so si uporabo drona zamislila podjetja po svetu in Sloveniji. 

Dostava kupljenega blaga iz supermarketa

Ameriški hipermarketi preučujejo možnosti, da bi z droni ljudem na dom dostavljali nakupovalne vrečke, polne hrane in ostalih potrebščin iz njihovih supermarketov. V Ameriki so se tako nekatera podjetja že prijavila za licenco za upravljanje zračnega plovila. Si zamišljaš, da mimo tebe leti do vrha polna vrečka najboljšega soseda?

Dostava hrane na dom

Tudi v Sloveniji podjetja že raziskujejo načine uporabe drona. Slovenska platforma za naročanje hrane na dom ehrana.si je tako že dostavila prvo pico na dom z dronom. Projekt je bil sicer eksperimentalne narave, vendar nakazuje, da se bodo tovrstni trendi pojavili tudi pri nas. Helikopter in hrana imata torej več skupnega kot bi si kdorkoli lahko zamislil. Da nam bo kmalu pico na dom dostavil kar helikopter je namreč lahko še bližje, kot si mislimo. Kako je izgledal projekt dostave hrane na dom pri ekipi ehrana.si si lahko pogledate tukaj.  

Nadzor železnic

Angleško železniško podjetje se zanima za uporabo dronov za namene nadzora njihovih tirnih povezav po državi. S 3D kamerami, pritrjenimi na drone bi tako spremljali dogajanje na tirih, vzdrževalna dela ter stanje železnic. Ker bi tako imeli večji nazdor, bi bolj učinkovito lahko razporejali tudi svoje vzdrževalne delavce, kar bi posledično prihranilo stroške.

Dostava Paketov

Veliko zanimanje za leteča plovila so izkazala tudi logistična podjetja po vsem svetu. Podjetju DHL pa je že uspela prva uspešno dostavljena pošiljka. Farmacevtskem podjetju, lociranemu na nekem nemškem otoku so uspešno dostavili prvi paket. Ta je tako prišel na cilj mnogo hitreje, kot če bi se na odročen kraj odpravil po klasični poti.

Prihodnost bo torej več kot zanimiva. Kaj se bo v tovrstni smeri dejansko razvilo in kaj ne, bomo videli kmalu. Veliko vlogo bo tu seveda imela zakonodaja in regulativa, katera v Sloveniji trenutno še ni urejena. Dostava hrane zaenkrat tako še poteka na motorjih in z avtomobilih. 

Iz kje vse lahko v Sloveniji naročate dostavo hrane na dom pa poglejte tukaj.

Leave a Reply