burger ehrana.si

Hrana: 10 zabavnih dejstev, ki jih še ne veš

Hrana, naše nujno zlo, vir užitka in pomemba sestavina življenja. Veliko pa o njej sigurno tudi še ne vemo. Zato smo se pri ehrana.si potrudili ter nanizali 10 dejstev, ki jih še ne veš o hrani. Raziskovali bomo še najprej in kmalu objavili naslednjih 10! Na pol zares na pol za šalo, predvsem pa za kratko popestritev.  🙂

Pa poglej, če katerega od njih že poznaš:

10 Random Dejstev o hrani:

Dejstvo 1. Najbolj kaloričen burger na svetu lahko najdemo v restavraciji Heart Attack Grill v Las Vegasu. Omenjeni velikan se imenuje quadruple by pass burger, vsebuje pa kar 9982 kalorij. (Povprečen odrasel moški naj bi na dan zaužil 2500 kalorij). S svojo mogočnostjo se je tudi zapisal v Guinessovo knjigo rekordov. V Sloveniji sicer točno tega ne moreš naročiti, lahko pa si ogledaš ponudbo restavracij, ki pri nas dostavlja bolj ali manj velike burgerje 🙂 

najvecji-burger

 

Dejstvo 2. Leta 1970 se je za hitro prehrano v Ameriki zapravilo 6 miljard ameriških dolarjev, leta 2006 pa je ta številka narasla na 142 miljard ameriških dolarjev!

Dejstvo  3. Beseda pizza originalno izvira iz latinske besede “pissa”, ki se je uporabljala v 9. stoletju in pomeni “ravno testo”. Veliko jezikov, ki jih govorijo na mediteranu še vedno uporablja podobno besedo, z njo pa označujejo razne izdelke iz testa in predvsem pite.

Dejstvo 4. “Hundred dollar hamburger” ali hamburger za 100 dolarjev je pilotski izraz, ki ga piloti uporabijo kadar potrebujejo izgovor za polet. “100 dollar hamburger” ponavadi pomeni kratek polet, postanek in obrok na letališču ter kratek polet nazaj. Ta izraz se je oblikoval, ker je včasih operatvni strošek poleta letala do bližnjega letališča in nazaj znašal natanko 100 dolarjev. To je veljalo za lahko letalo kot je na primer Cessna 172. So pa cene od takrat seveda narasle, saj bi zdaj operativni strošek takega poleta znašal do 130 dolarjev.

Dejstvo 5. Beseda hamburger originalno izhaja iz nemškega mesta Hamburg. Ko so se v preteklosti Nemci preseljevali v Ameriko, je beseda hamburger označevala nemškega priseljenca iz Hamburga, tako kot se na primer prebivalec Londona imenuje Londoner. Svoj hamburger (vendar ne nemški priseljenec) si lahko v Ljubljani naročiš pri dostavi Top Chef ali pri restavraciji in pizzeriji B2, v Mariboru pa pri dostavi Šiš.

Dejstvo 6. Najbolj prodajan artikel hitre prehrane ni hamburger. To top mesto si je med ponudniki usidral pomfri.

pomfri

Dejstvo 7. Paradižnik ne spada med zelenjavo, temveč med sadje. Če to potem pomeni, da je ketchup smoothie pa nismo več prepričani. Mandlji pa spadajo v družino breskev.

Dejstvo 8. V zelju je kar 91% vode, jabolko pa vsebuje 25% zraka, kar je tudi razlog, da jabolko plava na vodi.

Dejstvo 9. Prvo sadje, ki je bilo zaužito na luni je breskev. Krompir pa je prva zelenjava, ki je uspešno zrasla v vesolju.

spacepotatoe1

Dejstvo 10. Povprečna oseba v času svojega življenja zaužije 35 ton hrane.

Pa dober tek! 🙂