indijska hrana: nabodala

Indijska Hrana: 6 zanimivosti, ki jih še ne veš

Indijska hrana je znana po svoji raznolikosti in začimbah. Sestavine, ki se največkrat ponavljajo so riž, moka, zelenjava, sadje, semena in začimbe. Veliko receptom se poleg omenjenih sestavin pridruži še meso ali ribe. Ena najbolj poznanih indijskih jedi je curry, ki je pripravljen z arašidovim, gorčičnim ali kokosovim oljem. Vsekakor pa je indijska hrana veliko več kot le curry. Vsaka regija ali področje v Indiji ima svoje jedi. Delhi je poznan po Tandoori piščancu (Tandoori Chicken), Goa po jedi Vindaloo ( zelo pekoča curry jed, pripravljena s kokosovim kisom in veliko čilija), Punjab pa po jedi, imenovani Dal Makhani. Slednja je pripravljena iz črne leče, rdečega fižola, masla in smetane.

Dovolj o teh slastnih jedeh, poglejmo si še zanimivosti o indijski hrani ter z njo povezanimi navadami.

  1. Iz česa je sestavljen curry?

Začimba curry je že skoraj sinonim za indijsko hrano, vendar kljub temu veliko ljudi ne ve, kaj curry pravzaprav sploh je. Curry je mešanica začimb, ki jim indijci pravijo garam masala in vsebujejo beli in črni poper, cimet, kumino, tamarind, klinčke in kardamom. (Kardamom je mimogrede tudi ena najdražjih začimb na svetu).

curryblog

Poglej, katere jedi iz curryja pripravijo pri indijski restavraciji –>  Maharaja ali –> Taj Mahal ali –> Tandoori

2. Kombinacija okusov po Indijsko

Po tradicionalni indijski teoriji obstaja 6 glavnih okusov: Sladko, kislo, slano, pekoče, grenko in astrigentno (okus, ki ga najdemo na primer v bananini lupini ter nekaterih vinih). Pravi indijski obrok mora uravnotežiti vse te okuse tako, da noben od njih ne prevladuje. Nobena jed pa ponavadi ne vsebuje čisto vseh omenjenih okusov.

3. Jesti z rokami

Če zasledite Indijca, da pri obroku ne uporablja pribora, to ni nič nenavadnega. V Indiji pravijo, da je hrana izrednega pomena ter da bi jo mogli občutiti z vsemi čutili, tudi z dotikom z rokami. Kakorkoli, pomembno je, da se pred in po jedi umije roke. Dotikanje servieta med jedjo je lahko skrajno nevljudno, je pa res, da ta navada zaradi vpliva restavracij izginja.

handeating

4. 70% vseh začimb na svetu prihaja iz Indije

5. Skoraj polovica indijcev je vegeterjancev

Indija je znana kot država z najnižjo porabo mesa na prebivalca na svetu. Kar ni presentljivo, glede na dejstvo, da je 40% indijcev je vegeterjancev.

6. Veliko indijskih jedi sploh ne izvira iz Indije

Kar nekaj sestavin, ki se danes vsakodnevno uporabljajo v indijski kuhinji pravzaprav ne izvira iz Indije. Žafran so v Indijo prinesli grški in arabski prodajalci. Krompir, paradižnik in čili so pripeljali portugalski pomorščaki in prodajalci. Sem pa ne spadajo le sestavine. Tudi najbolj poznana jed Chicken Tikka Masala originalno sploh ne izvira iz Indije. Čeprav jo mnogi poznamo kot najbolj popularno in poznano indijsko jed, pa njene korenine segajo na Škotsko, v Glasgow.

In kje lahko pri nas uživamo v curryju, chicken tikki in ostalih indijskih specialitetah? Pri ehrana.si  si jih v Ljubljani na dom lahko naročite pri restavraciji Taj Mahal in restavraciji Maharaja. Pri Maharaji vam postrežejo tudi z indijskimi pizzami. Specialiteta, ki jo lahko zasledite le pri njih. Z indijsko in bengalsko hrano pa vas razvaja tudi dostava Tandoori. Pa dober tek! 🙂