kitajska hrana

Kitajska hrana: 5 zanimivosti, ki jih ne ve vsak

Kitajska hrana je izjemno raznolika, saj je vsaka regija poznana po svoji, nekoliko drugačni kulinariki. Kitajska hrana ima tudi bogato zgodovino. Razvijala in spreminjala se je skladno s podnebjem, okusom lokalnih prebivalcev ter zgodovinskimi dogodki. V času imperializma so se v kitajsko kuhinjo razširile tudi sestavine in začimbe, ki originalno izvirajo iz okoliških regij. K uporabi novih sestavin pa je v preteklosti vplival tudi razvoj trgovine. V starih časih je bilo na Kitajskem prepovedano jesti govedino, na kitajsko kuhinjo pa so zelo vplivali tudi nomadi. Poglejmo, katera dejstva o kitajski kuhinji nas bodo tokrat presenetila:

 

  1. Chopsui – težko ga je najti na Kitajskem

Če se Slovenci vprašamo, katera kitajska hrana nam največkrat pade na pamet, obstaja velika verjetnost, da nas bo večina rekla chopsui. Na naše presenečenje- chopsui-ja na Kitajskem res ni lahko najti. Chopsui je bil pravzaprav izumljen v Ameriki. V letih ameriškega ekonomskega razcveta se je tja priselilo ogromno Kitajcev iz delavskega razreda in to je bil tudi čas, ko so se v Ameriki začele pojavljati kitajske restavracije. Legenda pravi, da so se neke pozne noči na vratih ene izmed kitajskih restavracij pojavili rudarji, ki so sestradani prosili za hrano. Ker lastnik restavracije ni imel več nobene hrane, jim je postregel z ostanki iz krožnikov drugih ljudi, vse skupaj zmešal s sojino omako ter jed postregel sestradanim gostom. Te so bili nad jedjo tako navdušeni, da so naslednjič spet prišli in zahtevali še več “shap sui”, kar po Kantonsko pomeni “zmešani koščki”. Kmalu zatem se je chopsui uveljvil na kitajski kulinarični sceni ter se razširil tudi po Evropi in svetu. V pravi kitajski restavraciji na Kitajskem pa ga je še vedno zelo težko najti.

kitajska hrana

2. Dim sum: Tipična kitajska hrana

Lažje kot chopsui bomo na Kitajskem našli dim sum. Originalno izvira iz Kantonske regije in je kitajski obrok, sestavljen iz malih porcij na sopari skuhanih “kruhkov”, ki so napolnjeni z svinjino, zelenjavo, govedino ali s čim drugim. Morda nekako spominjajo na žlinkrofe, le da so drugačne teksture in oblike. Postreženi so v okrogli bambusovi posodi, v navadi pa je, da se za omizje naroči več različnih vrst, nato pa hrano deli. Dim sum vam postrežejo tudi v najcenejši restavraciji s prestižnimi Michelinovimi zvezdicami na svetu. Ta se nahaja v Hong Kongu. Dim sum meni vas bo tam stal le okoli 10€. Več o restavraciji: http://www.timhowan.com/

dim sum

 

3. Najprej glavna jed, nato juha

Pri evropski kuhinji smo navajeni, da se juha vedno postreže prva, oziroma kot predjed. Na kitajskem pa pravijo ravno obratno. Juho tako postrežejo ali zraven glavne jedi ali pa na koncu, saj naj bi juha pripomogla k boljši prebavi. Še posebno, ko je za glavno jed na meniju raca ali svinjina. V modernih časih ima veliko vpliva na kitajsko kulturo tudi zahodnjaška kultura, zato dandanes juho včasih postrežejo tudi na začetku. Ena izmed znanih juh na kitajskem je juha iz plavuti morskega psa. Ta se tradicionalno streže na porokah in zabavah in predstavlja simbol luksuza. Plavut morskega psa da juhi značilno teksturo, medtem ko okus prispevajo druge sestavine v juhi. Z razvojem Kitajske ter večanjem števila premožnih ljudi, se je tudi povpraševanje po teh juhah povečalo. Veliko mednarodnih organizacij se zato bori za prepoved te juhe, saj je juha kriva za množični poboj morskih psov. Proti juhi se bori tudi Gordon Ramsey ter nekatere najbolj znane kitajske restavracije v Angliji.

kitajska juha

 

4. Na kitajskem jedo skoraj vse, kar se premika

Insekti, škorpjoni, kače, podgane, svinjska ušesa, srce, pljuča, zavreta kri ter pes v juhi. Večina si nas težko predstavlja, kaj vse jedo Kitajci. Vendar bi nas tudi pri “navadnih” jedeh kot so piščanec, raca in svinjina lahko nekaj presenetilo: kosti. Kitajci največkrat v mesu pustijo kosti. To je za nas lahko velika frustracija, vendar imajo Kitajci za svoje početje svoj razlog: Pravijo namreč, da se najbolše meso nahaja tik ob kosti. Zato tudi postrežejo vse vrste mesa skupaj s kostmi, tudi tistimi čisto majhnimi. Pravijo tudi, da pri takem načinu sekanja mesa v omako pride tudi kostni mozeg, kar jo naredi še bolj okusno. Na Kitajskem pač čisto nič ne gre v smeti. Da bi na Kitajskem po pomoti jedli psa, mačko ali podgano, se nam ni potrebno nič bati. Le redke restavracije to dandanes sploh še strežejo. Tiste, ki jih pa se brez problema opazi.

Še ena zanimivost glede zelenjave: na Kitajskem se jo le redko je svežo. Tako lahko solata pristane v juhi, kumarice pa so skuhane v vreli vodi.

 

5. Sladoled izvira iz Kitajske

Več narodov na svetu trdi, da so prav oni izumlili sladoled. Med njimi je tudi Kitajska. Kitajska zgodba pravi, da se je v letih od 618 do 907  kot jed za voditelje države uporabljalo nekaj sladoledu podobnega. V času dinastije Tang je King Tang of Shang ukazal 94 možem naj v palačo prinašajo led, iz njega pa je izdeloval jed, ki ji je dodal vroče, fermentirano mleko in kafro. Sladoled naj bi iz vzhoda v Italijo pripeljal Marco Polo, kar je razlog, da si zasluge za izzum naše najbljubše sladice lasti tudi naša zahodna soseda. Tudi če sladoled ni 100% kitajski izum, jim moramo priznati, da njihov ocvrt sladoled nadvse obožujemo! 🙂

 

Veliko chopsui-ja in ostalih kitajskih specialitet  si lahko na dom naročiš tudi preko spleta! Na ehrana.si najdeš veliko različnih kitajskih restavracij, ki ti hrano hitro pripeljejo na dom:

Ljubljana

http://www.ehrana.si/letecazvezda

http://www.ehrana.si/halokitajc

http://www.ehrana.si/kitajski-dvor

http://www.ehrana.si/sushiwok

http://www.ehrana.si/rdecejabolko

http://www.ehrana.si/hongkong

http://www.ehrana.si/shaolin

Maribor

http://www.ehrana.si/sonce

http://www.ehrana.si/kitajska-palaca

Celje

http://www.ehrana.si/kitajski-dvor-celje