blogpost4

Najdražja hrana: 8 Najdražjih jedi na svetu

Kaj je bila najdražja hrana, kar ste si jo kdaj privoščili?  Medtem ko nas je večina zadovoljna že s kosilom za nekaj deset evrov pa lahko drugod po svetu račun za obrok vsebuje nekoliko več ničel.

Preverili smo, katere so najdražje jedi na svetu ter s čim je upravičena visoka cena. Prepričani smo, da cene šokirajo lastnike tudi tistih bolj debelušnih denarnic.

Koliko bi pa vi bili pripravljeni plačati za edinstveno kulinarično doživetje?

Najdražja hrana na svetu:

 

1.Najdražji burger na svetu

Douche burger najdražja hrana na svetuje eden izmed burgerjev na meniju newyorškega tovornjaka s hitro hrano, ki zagotovo izstopa s svojo ceno. Njegova glavna sestavina ni Wagyu govedina, kot pri večini burgerjev, ki se bohotijo z enormno ceno. Sestavljen je namreč iz japonske govedine Kobe. Družbo ji delajo še kaviar, jastog, tartufi, foie gras in zlati lističi. Sir gruyere je stopljen na šampanjčni pari, omaka za žar pa vsebuje tudi najdražjo kavo na svetu, kopi luwak. Se vam kaj cedijo sline?

Cena: $666

Kje: 666 Burger, New York

 

2. Najdražja sladica na svetu

Nismo presenečeni, da je najdražja hrana na svetu prav sladica. Sladoled innajdražja hrana na svetu mešanica 28 kakavov, med katerimi jih je kar 14 najdražjih na svetu. Sladica je dekorirana s petimi grami 23-karatnega zlata, postrežena pa v zlatem kelihu, okrašenem z diamanti. Če se odločite za to sladko in zlato razvajanje, boste odšteli 25,000 ameriških dolarjev. Toda pozor, domov lahko odnesete žlico, dekorirano z belimi in čokoladno obarvanimi diamanti. Kdo je za?

Cena: $25,000

Kje: Serendipity 3, New York

 

3.Najdražja omleta na svetu

10 unč servuga kavSlika: Najdražja omleta na svetu kot najdražja hrana na svetuiarja, 450 gramov jastoga, 6 jajc, smetana in drobnjak so sestavine najdražje omlete na svetu. Na kolikšno vrednost bi jih ocenili? Čeprav količina kaviarja za eno omleto restavracijo stane približno $65, je cena omlete še vedno vrtoglava. Ker ne najdemo druge razlage za pretirano ceno, sklepamo, da je postrežba nekaj res zelo posebnega.

Cena: $1000

Kje: Norma’s, New York

 

 

4.Najdražja mesna pita na svetu

Sestavine te mesne pite so deležne prav posebnih tretmajev. Japonska Wagyu govedina prihaja iz posebne črede, ki je vsakodnevno prejemnica masaže, kitajske matsutake gobice pa so noč in dan stražene s strani posebnih varnostnikov. Tudi mi bi si želeli takega razkošja. Poleg omenjenih sestavin pita vsebuje še francoske “bluefoot” gobice in vinsko omakico iz dveh steklenic vina iz leta 1982, Chateau Mouton Rothschild. Vse je zlato, kar se sveti, zato je seveda na koncu pita posuta še z zlatimi lističi v vrednosti $174/listič.

Cena: $14,260 za celo pito oziroma  $1,781 za kos

Kje: The Fence Gate Inn, Lancashire, Anglija

 

5.Najdražja pizza na svetu

Ta laskavi nasloSlika: Najdražja pizza na svetu kot najdražja hrana na svetuv gre pizzeriji Margo’s Pizzeria z malega otoka v sredozemskem morju, Malta. Postrežena je na klasični skorji obdarjajo pa jo beli tartufi in 24 karatni zlati lističi. Še zanimivost, cena pizze znaša 9,6 odstotkov Maltinega bruto domačega proizvoda na prebivalca. 

Cena: $24,876

Kje: Margo’s Pizzeria, Malta

 

 

6.Najdražja kajzerica na svetu

Od naše dobreSlika: Najdražja kajzerica na svetu kot najdražja hrana na svetu sveže kajzerice iz pekarne se ta kajzerica razlikuje le v parih detajlih. Kot namaz ji je glavni  kuhar Frank Tujague dodal kremni sir z belimi tartufi, in goji berry, namočen v rizling. Goji berry je posebne vrste sadež, ki izvira iz Kitajske. Po starodavnem kitajskem izročilu je sadež zdravilen in varuje pred mrazom in vročino.

Izkupiček, ki ga restavracija dobi od kajzerice je namenjen sedanjim in bodočim študentom kulinarike. Če vam ni všeč kajzerica, vam je lahko všeč vsaj dober namen. 

Cena: $1000

Kje: Westin Hotel, New York

 

7.Najdražji Hot dog na svetu

Hot dog, postrežen z mSlika: Najdražji hotdog na svetu kot najdražja hrana na svetuajonezo, francosko gorčico, česnom in popraženo šalotko. Njegova posebnost je švedski sir losa, katerega cena se giblje okoli 300 evrov za 450 gramov. Tu so še paradižnik, posušene brusnice, poper, bazilično olivo olje in balzamični kis iz brusnic, hrušk in kokosa. Vse to med seboj poveže dimljena slanina. In cena? Kljub temu, da hot dog postrežejo kar iz tovornjaka s hitro prehrano je cena vseeno 90kratnik cene naših dobrih starih slovenskih fast foodov.

Cena:  $169

Kje: Tokyo Dog, Seattle

 

8.Najdražji Pršut na svetu

Najdražji pršut, ki ga je mogoče kupiti v supermarketu, najdemo v angleškem supermarketu Selfridges v Londonu. Jamon iberico de bellota tehta 7 kilogramov in prihaja iz španske zahodne regije Extremadura. Opremljen je s certifikatom, ki zagotavlja, da je pršut zares to za kar se izdaja. Da najdražja hrana na svetu vsebuje tudi pršut ni nič čudnega: Njegov poseben okus je posledica diete, na kateri so živali ves čas svojega življenja. Prehranjujejo se namreč le s želodi in koreninami, kar ni najcenjša živalska krma. 

Cena: $180

Kje: Selfridge London, Anglija

 

Kaj pravite, so cene zgornjih jedi dobro upravičene? Če vas kdaj zasrbijo brbončice, potem veste, da potrebujete le tale članek, nekaj letalskih kart in pa kartico brez limita. V nasprotnem primeru pa je tu ehrana.si, s katero vam sicer ne bo dostavljena najdražja hrana na svetu, bo pa dosti cenejša, vendar zato nič slabša hrana. Pa dober tek 🙂