plaza in pivo

5 slovenskih piv za uživanje v poletju

V parku, na terasi ali pa na domačem fotelju. Poletje je čas, ko mrzlo pivo naredi že tako lep dan še mnogo lepši. Ker pa se živo srebro utegne dvigniti tudi čez meje prijetnega, smo želeli pogledati, s katerim (Slovenskim!) pivom se bomo najbolje ohladili čez poletje.

Našli smo nekaj zanimivih zvarkov slovenskih mikro pivovarjev, ki bodo največ užitka prinesli prav poleti:

Pivo Lobik Slovenian Summer Ale

iz pivovarne Lobik Brewery, Maribor

Stil piva: Ameriški pale ale

Micro pivovarne so v Sloveniji vedno bolj popularne in veseli smo, da se se pivovarstva lotili tudi Mariborčani. 4je fantje so nam tako za poletje pripravili Lobik Slovenian Summer Ale, ki je ameriški pale ale s poletnim, bolj osvežilnim pridihom. Fantje pravijo, da v njihovih pivih ne bodo le glavne 4 sestavine, zato lahko pričakujemo več eksperimentiranja in nove, zanimive zvarke. V poletni pale ale so tako zmešali slovenske sorte hmelja. V pivu prevladujejo rahlo zadržane travnate note, ki ga naredijo super osvežujočega za poletje. Pivo je sveže in lahkotno, priporočamo pa ga ob Marburgerju iz dostave Šiš v Mariboru.

 

pivo in marburger

Pivo Indian Pale Lager

iz pivovarne Mali grad, Kamnik

Stil piva: Premium lager

Kamniška pivovarna Mali grad je nastala iz ljubezni do dobrega piva, želje po udejanjanju lastnih idej in kreativnosti. Indian pale lager je pivo, ki se ponaša z izredno aromatičnim ameriškim hmeljem Amarillo. Njegov okus malo spominja na IPA, vendar je bolj poln in osvežilen. Ponaša se tudi s sadnimi aromami, med katerimi prevladujejo agrumi. Super za poletje!

Pri pivu priporočamo Pizzo rukola pri dostavi Hitra sedmica iz Domžal

Pivo Freezbee Beer

iz pivovarne Bevog, Avstrija

Stil piva: IPA

Le nekaj kilometrov čez slovensko mejo, tik nad Gornjo Radgono se nahaja pivovarna Bevog. Slovenec, ki svoje pivo vari v Avstriji pravi, da je Bevog rezultat entuziazma, ljubezni in elana. So piva s karakterjem in dušo. Za poletje so predstavili pivo Freezbee beer, ki je poletna verzija piva still IPA session. Okus je tako zelo blizu IPA pivom, vendar pivo vsebuje manj procentov alkohola. Pivo bo tokrat postreženo v pločevinkah, na katerih je zanimiv poletni dizajn. V kompletu pa morda dobiš še frizbi. 🙂

Priporočamo ga ob burgerju Bigboy (kruhek, goveja pleskavica, BBQ omaka, cheddar sir, pečena slanina, rdeča čebula, zelena solata, kumarica) burger iz dostave Top Chef, Ljubljana

 

top chef burger xxl

Top Chefov xxl burger se pravzaprav prileže k pivu na splošno, vendar smo si ga tokrat izbrali v družbi Freezbee piva iz pivovarne Bevog

Pivo Carniola brown ale

iz pivovarne Carniola , Žirovnica

Stil piva: Rjavi ale

Stil piva: Carniola je butična pivovarna, ki vari pivo vrste ale. Posebno pozornost posveča izbiri sestavin, saj recepti vsebujejo visoko kakovostne sestavine, med njimi izključno slovenski avtohtoni hmelj. Misija pivovarne je podpreti kulturo pitja ale piv na Slovenskem, predstaviti ljudem prednosti butičnega varjenja piva. Carniola brown ale po okusu in aromi postreže z rahlo sladko karamelo. V ozadju ji sledijo tudi pražene in blage cvetlične note. Pivo je nežno in osvežilno kot za poletje mora biti. Je blagega okusa in zato primerno tudi na tiste, ki imajo raje manj grenka piva. 

Pri pivu priporočamo gozdno pizzo pri dostavi Tonač, Kranj

Pivo Witty Fish

iz pivovarne Human Fish, Vrhnika

Stil piva: Pšenično pivo

V pivovarni Human Fish Brewery Avstralec na ameriški način vari pivo, ki nastaja na slovenskih tleh. Zanimiva zgodba torej, zanimivi pa so tudi zvarki, ki jih pivovarna ustvari. Za poletje smo si izbrali njihovo pšenično pivo Witty Fish.

Witty fish je motno pšenično pivo v belgijskem slogu. Prevladujejo  arome citrusov, banan in koriandra. Pivo je lahko in dovolj osvežilno, da nas ohladi tudi poleti. Za ljubitelje pšeničnih piv torej super izbira.

Priporočamo ga ob Flamingo pizzi (pelati, sir, šunka, sveži šampinjoni, jurčki, suha salama, gorgonzola, jajce, kisla smetana ) pizzerije Cankarjev Hram na Vrhniki

Tako, sedaj vam lahko zaželimo le še prijetno poletno ohladitev. 🙂

 

 

***“Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“***