pizza za na dom

Pizza: Zakaj je vedno bolje naročiti veliko?

Kako velika pizza vas premami, ko naročate? Če vedno izberete veliko, vam lahko povemo, da se pravilno odločate. No, vsaj glede na matematiko. 

Na kratko si preberite razloge, zakaj je vedno bolje naročiti veliko pizzo kot majhno ali srednjo. Za tem ne stoji “lari-fari” pač pa prava matematika! Pripravljeni?

Pizza: Matematika v stilu

Matematika, pri izračunu najvišje donosnosti pri investiciji v pizzo  je zelo preprosta.

Pizza je okrogla. Zato površina z večanjem premera ali polmera pizze narašča eksponentno in ne linearno. Naša pizza bo z vsakim dodatnim centimetrom v premeru večja veliko več, kolikor znaša povečanje premera. Super, kajne?  Tako lahko povzamemo, da je 40 centimetrska pizza štirikrat večja od 20 centimetrske in ne dvakrat. Pa je štirikrat večja tudi cena?

pizza

 

Cena versus velikost

Po neki raziskavi v Združenih državah Amerike se cena pizze nikoli ne poveča toliko, kot se poveča površina. Avtor raziskave je primerjal 74.476 različnih cen pizz v 3.678  različnih pizzerijah  po Ameriki. In kaj je glavna ugotovitev? Ugotovil je, da se cena pizze nikoli ne poveča toliko kot velikost pizze same. Da dobite velikost pizze 36cm (navadna velika pizza), bi morali v povprečju naročiti kar tri in še malo pizze velikosti 20cm. In če sklepamo, da pizzo vedno lahko zavijemo za seboj ali pa vržemo v hladilnik za hude čase, potem tu ni kaj razmišljati 🙂

Tudi cena na kvadratni centimeter pizze z velikostjo pizze strmo pada. V primeru, da pizzo naročate s prijatelji se vam torej veliko bolj splača naročiti eno zares veliko, kot pa več manjših pizz.

pizza kos

 

Torej, glede na cene pizz se vedno zares splača vzeti kar se da veliko pizzo. Vsaj za tiste, ki vedno maximizirajo svoj dobitek glede na strošek. Ta teorija je sicer samo matematična. Logična in racionalna metoda, ki lepo povzame, kako pridobiti največ iz investicije v pizzo. Ne zajema pa tega, da ogromne pizze sploh ne moremo pojesti ali pa kako bo odločitev o večji pizzi vplivala na poletno postavo in zdravje.

Pa vendar, za vse, ki imajo vedno v mislih tudi poletno postavo: Marec je torej še eden zadnjih mesecev, ko lahko maximiziramo korist. Bližje poletju kot bomo, manj bomo maximizirali koristi in bolj bomo minimizirali porcije. No, vsaj nekateri 🙂

Če te zamika pizza, si jo v takšni ali drugačen velikosti seveda vedno naročiš online na www.ehrana.si. Pa dober tek! 🙂