Kategorije hrane: kaj največ naročamo na dom

Kaj si na dom najraje naročamo Slovenci?

Ste se kdaj vprašali, katera je najbolj popularna jed med Slovenci? Naši okusi se večinoma gibljejo okoli Mediterana, Mehike, Kitajske in Balkana. Sem in tja nam zapašejo tudi kakšne bolj eksotične kuhinje kot sta indijska in arabska. Za dostavo hrane na dom pa nam sicer najbolj dišijo preverjene in poznane jedi. Zanimalo nas je, katerim kuhinjam smo najbolj naklonjeni Slovenci, ko naročamo hrano na dom. Zato smo pogledali v zakulisje naročil preko portala ehrana.si in prišli do zanimivih rezultatov.

Pa si poglejmo lestvico najbolj naročane hrane tudi v številkah:

Burgerji: 31%

Lionel Sternberger, ki je kot 16 letni fant delal v kalifornijski prodajalni sendvičev je navadnemu hamburgerju na meso dodal rezino sira, ta se je stopila in rodil se je nov “izum”. Ta je v Ameriki postal blazno popularen med 1920. in  1930. leti ter se hitro razširil po vsem svetu. Čeprav smo danes mnogo bolj osveščeni o zdravi prehrani kot pred leti pa burgerji še vedno osvajajo slovenska srca. Vsake toliko si ga pač lahko privoščimo brez slabe vesti, kajne? Pod kategorijo burgerji se na portalu ehrana.si najdejo cheeseburgerji, nacho burgerji, zelenjavni burgerji, goveji burgerji s slanino, piščančji burgerji, burgerji s svinjino in še bi lahko naštevali. Vendar je najbolj popularen oziroma največkrat naročen med Slovenic le en… Odgovor, kateri je to, je podan že na začetku odstavka in sicer v zgodbici o nastanku…cheeseburgerja.

Popularni dostavljalci burgerjev po Sloveniji?

Ljubljana: Dostava Top Chef

Maribor: Dostava Šiš  (dostavlja prave batine 😉 )

Celje: Dostava Pizzerija Oliva Celje

Pizze: 27%

Vsako četrto naročilo preko portala ehrana.si je… pizza! To ni presenečenje. Testo, bogato obloženo s sirom, šunko ali drugo mesnino in pelati med Slovenci več kot priljubljeno! Prvi zametki pizze izvirajo iz Grčije, ko so Grki svež kruh pokapali z olivnim oljem in obložili z zelišči in sirom.  Izum pizze se nato preseli v Neapelj, iz kjer izvira legenda o nastanku pizze margerite. Neapeljskemu picopeku je bilo ukazano, naj za prihod kraljice Margharite pripravi prav posebno in svečano pizzo. Odločil se je, da pripravi pizzo v barvah italijanske zastave in jo obložil z zeleno ( bazilika), rdečo (pelati), in belo (mozarelo). Med vsemi pizzami, ki jih je pripravil, je bila kraljici najbolj všeč prav ta, zato so jo kasneje poimenovali po kraljici sami.

Katere pizze pa imamo najraje Slovenci? Mi imamo najraje navadno pico s šunko ali kuhanim pršutom, na seznamu pa se znajdejo tudi kraška, štiri letni časi in margerita. Naše presenečenje: Med najbolj popularnimi picami med Slovenci je tudi kebab pica.

In popularni dostavljalci pizz po Sloveniji?

Ljubljana: Dostava Dobra Vila 

Maribor: Dostava Pizzeria Roma

Celje: Dostava Pizzeria Diavolo 

Mehiška Hrana: 15%

Takoj za pizzami in burgerji se na seznamu najbolj naročane hrane na dom znajde mehiška hrana. Na mehiškem meniji nas očarajo taquitos, burritos, tortille, chimichangas, sticky fingers, bbq perutničke… Katera pa je tista, ki nam je sodeč po statistiki kar najbolj všeč? Beri naprej…

Taquito v španskem jeziku pomeni »mali taco«, originalno pa izvira iz Mehike. Njegova širitev po svetu se je pričela, ko postal popularen med ameriško mladino, saj so ga v tistem času po nizki ceni prodajali na vsaki železniški postaji v Ameriki. Je tudi med prvimi jedmi v Mehiki, ki so se začele prodajati kot zamrznjena hrana. Slovenci imamo seveda raje svežega, ponudba restavracij, kjer ga odlično postrežejo pa je v Sloveniji kar pestra.

Popularno mehiško jed sestavlja tortilja, napolnjena z različnimi nadevi, kot so piščanec, govedina, sir in zelenjava. Na vrhu tortilje taquito nosi popularno kislo smetano in guacamole. Tradicionalno se za taquitose uporablja koruzne tortilje, lahko pa so tudi pšenične.

Popularni dostavljalci mehiške hrane?

Ljubljana: Dostava Imperio Mexicano 

Maribor: Dostava Cantante Cafe Tabor 

Celje: Dostava Pizzeria Verona

Kitajska Hrana: 13%

Takoj za mehiško se na seznamu hrane, ki jo preko portala ehrana.si najraje naročate domov nahaja še kitajska hrana.

Med kitajskimi jedmi so najbolj priljubljene piščančje jedi, pečeni rezanci, pa tudi vsem dobro znana kitajska specialiteta, hrustljava raca. Ta izvira iz tako imenovane pekinške race, ki se na Kitajskem pripravlja že vse od imperializma. Jed se je v svojih začetkih kmalu razširila iz nižjih tudi na visoke sloje kitajskega prebivalstva, kjer je postala navdih za poete in intelektualce, kmalu pa tudi nacionalni simbol Kitajske. V Angliji so nato iz pekinške race ustvarili hrustljavo raco, ki je postala popularna tudi daleč na okoli. Ta je v primerjavi s pekinško manj mastna ter prilagojena evropskim okusom. Glavna razlika med raco naročeno na Kitajskem in v Sloveniji je ta, da slovenska različica ne vsebuje kosti.

Popularni dostavljalci kitajske hrane:

Ljubljana: Dostava Halo Kitajc

Maribor: Dostava Kitajska Restavracija Sonce

Celje: Dostava Kitajski Dvor Celje

Indijska Hrana: 6%

Ta podatek sicer velja le za Ljubljano, saj drugje dostava indijske hrane ni na voljo. Pa vendar, številka kaže na to, da je indijska hrana vedno bolj popularna. V Ljubljani si jo študentje na dostavo lahko naročite na študentske bone, vsi ostali pa kar tako 🙂 Med popularnimi indijskimi jedmi najdemo tandoori chicken in chicken corma, ki je sestavljena iz koščkov piščančjih prsi, ki so pripravljeni v rdeči, kokosovi omaki, vsebujejo pa lahko tudi indijske oreščke.

Popularni dostavljalci Indijske Hrane v Ljubljani:

Maharaja

Taj Mahal

Tandoori